Startpunt etappe 5: Centrale Harculo, Zwolle

Op deze bijzondere plek, waar eens de imposante Centrale Harculo te zien was, kun je nu je reis langs de kunstwerken aan de IJssel beginnen of eindigen, op het terras van Coolwater food&drinks. Er is hier van alles te zien: zo kun je een bezoek brengen aan een groepstentoonstelling van cultuurmakers uit de regio, een tentoonstelling bij Coolwater een presentatie van duurzame, en bodemgerelateerde ontwikkelingen uit de IJsselvallei én natuurlijk een kunstwerk uit de buitententoonstelling.

Centrale Harculo
De vroegere energiecentrale staat voor een grote transitie. Hier komen verleden, heden en toekomst samen. Van 1955 tot 2015 werd hier energie opgewekt. Na de sloop van een groot deel van de centrale wordt er de komende jaren gewerkt aan een mix van duurzame woningen, recreatie, horeca, werken, cultuur, energie en natuur. De bestaande gebouwen krijgen een nieuwe bestemming en daaromheen ontstaan nieuwe ontmoetingsplekken. BOEi is een van de ontwikkelaars van het gebied.

CoolWater
Het oude Koelwatergebouw heeft een opvallende architectuur door zijn enorme glazen hal van 10 meter hoog die gespiegeld wordt in de kelderruimtes van 10 meter diep.CoolWater is een initiatief van kunstenaar Ronald A. Westerhuis die er een experimentele plek van wil maken voor nieuwe verbindingen tussen mensen waarin we ons ontkoppelen, off the grid gaan. De hal biedt ruimte aan kunstenaars voor exposities, muziek, theater en bijeenkomsten. ENERGY, de eerste tentoonstelling in CoolWater is verbonden met het Hanzejaar 2023. Europese kunstenaars van nu staan op de schouders van de open geesten uit de Hanzetijd. De energie van het vrije denken van de Hanze spiegelt zich in de onderzoekende, scherpe kwetsbaarheid en het streven naar een betere wereld van de kunstenaars. ENERGY gaat over natuur, mens, ijdelheid, inkeer, glans, beschadiging, utopieën en dystopieën, met beelden, schilderijen, video, lezingen en optredens.

Open op woensdag t/m zondag van 27 mei tot en met 17 september 2023.
www.koelwaterhal.nl

Adres
IJsselcentraleweg 6, Zwolle

Openingstijden
Dagelijks van 10.00 – 18.00 uur