Veelgestelde vragen

IJsselbiënnale 2023 staat alweer om de hoek en wij kunnen ons voorstellen dat dat vragen kan oproepen.

Wat is de IJsselbiënnale? De IJsselbiënnale is een kunstroute die bestaat uit een buitententoonstelling en de Nevengeul. De buitententoonstelling ‘Grondtonen’ bestaat uit 27 kunstwerken van 27 lokale- en internationale kunstenaars die te bewonderen zijn op bijzondere locaties in de IJsselvallei tussen Ellecom en Kampen. Het thema van de buitententoonstelling is de impact van klimaatverandering op ons landschap. De buitentoonstelling is de hele zomer, van 17 juni tot 17 september te bezoeken. Gedurende de zomer zijn er ook tal van activiteiten te zien en beleven.

Nevengeul?
Nevengeul is het uitgebreide activiteitenprogramma naast de buitententoonstelling. De Nevengeul is gevuld met tal van exposities, groepstentoonstellingen met werken van beeldende kunstenaars uit de regio en andere activiteiten zoals podiumkunsten, optredens (oa. theater, dans en zang) plaats. In Nevengeul wordt samengewerkt met internationale culturele instellingen en regionale musea. Voor meer informatie over Nevengeul neem een kijkje op deze pagina.

Thema?
Het thema van de IJsselbiënnale is de impact van klimaatverandering op het landschap. Dit jaar zoomen we specifiek in op aarde, bodem en grond onder de overkoepelende titel ‘Grondtonen’. Dit thema is ook beleidsmatig actueel: in het lopende regeerakkoord zijn water en bodem als sturende elementen geformuleerd in ruimtelijke planvorming.

Wie zijn de kunstenaars?
Bij de buitententoonstelling van de IJsselbiënnale zijn er 27 kunstwerken van 27 lokale- en internationale kunstenaars te bewonderen. De hele lijst met kunstenaars vind je hier.

De route?
De kunstroute van ca. 120 km is opgedeeld in 5 etappes. Deze etappes zijn van noord naar zuid aan elkaar geschakeld. Het is mogelijk de etappes los van elkaar te fietsen. In elke etappe is ook een suggestie voor een retour-route opgenomen zodat je een rondje langs beide zijden van de IJssel kunt maken.

Wat zijn de etappes?
Dit jaar is de IJsselbiënnale opgedeeld in vijf etappes:

1: Ellecom – Zutphen
2: Zutphen – Deventer
3: Deventer – Den Nul
4: Den Nul – Zwolle
5: Zwolle – Kampen

Waar zijn de startpunten?
De startpunten zijn de punten langs de route waar je je etappe kunt beginnen, een reisgids kunt kopen en informatie kunt verkrijgen over de omgeving, de kunstwerken en activiteiten.

Startpunten per etappe:
1: Turnhal Ellecom
2: Hampshire Hotel – ’s Gravenhof
3: Havenplein / IJB HQ Deventer
4: Informatiecentrum Den Nul
5: Centrale Harculo Zwolle

Bij de Turnhal in Ellecom en Centrale Harculo Zwolle vinden ook groepstentoonstellingen plaats.

Op pad?
Om alles uit je bezoek te halen kun je een reisgids aanschaffen. De reisgids is te koop bij de startpunten en staat vol met informatie over de kunstwerken, de kunstenaars, de Nevengeul met bijbehorende activiteiten en nog veel meer.
Liever zonder reisgids op avontuur langs de IJssel? Gebruik dan QR-codes om van kunstwerk tot kunstwerk te hoppen. Begin je reis bij één van onze startpunten en scan de QR-code naar de dichtstbijzijnde locatie. Per kunstwerk kun je een QR-code scannen en ontvang je na betaling van een kleine bijdrage verdiepende informatie over het kunstwerk, de kunstenaar, het landschap, een duurzaam initiatief, een educatieve opdracht voor kinderen, en de volgende locatie!

Fiets of auto?
De meeste bezoekers leggen de IJsselbiënnale op de fiets af. Fietsen is niet alleen goed voor je maar het is ook nog eens heel leuk om de kunstroute al fietsend te verkennen. De etappes zijn dan ook gericht op fietsende bezoekers. Kom je met de auto? Neem dan even contact met ons op om een routekaart geschikt voor de auto te verkrijgen.

Heb je vragen? Stuur dan een mailtje naar info@ijsselbiennale.nl